Friday, 25 February 2011

gaji Doktor banyak ke?

kalo tanye orang sekeling aku...dorang akan cakap" ala starting gaji doktor same je dengan starting gaji cikgu" .lebih kurang rm2+++ jek
betul ke?? ...so, aku pun duk lah google..n I found this. (kalo mak cik ni tipu, tipu lah aku) :
hubby saya keje doct kat gomen...actually skrg, doct keje gomen duit byk tau!!! x mcm dulu..

if houseman(pelatih) basic rm2100+ tp ade elaun-elaun lain(kritikal,rumah,khidmat awam,cola)..so cmpr-cmpr semua..dptla rm3000+ TAPI....ni semua blum msk elaun on-call....if houseman, elaun on-call rm100-110/on call...diaorg on call 10-12 kali sebulan..so..blh dpt rm4000 gak sebulan...

if medical officer (MO) (dah lps houseman) cmpr semua2 blh dpt dlm rm3500 sebulan...tp ni blum msk on-call tau...MO punye elaun on call lg byk...rm150-rm170 per on call...kekerapan on call depends pada jabatan mane diaorg keje. if diaorg balik lewat,diaorg blh claim rm50-rm90 depends brp jam balik lewat dr waktu keje...ni blum msk duit if diaorg tulis medical report yg pesakit claim ...satu medical report utk MO rm 40...blh wat dlm 10-15 medical report per month...darabla ngan rm 40...leh dpt dlm rm400-rm600 sebulan...tu blum msk duit if diaorg wat locum...so hubby saya yg baru 2 thn keje...sebulan leh dpt bersih dlm rm5000++..

if keje swasta lagi MASYUK!!!kawan hubby baru umur 34tahun..dia pakar keje kat swasta...basic je dah RM15000 blum msk consultation...elaun on call...caj bedah..so satu bulan leh dpt nak dkt rm30,000

MO if 3-5 thn pglmn..basic kat swasta dlm rm6000-rm8000 blum msk elaun lain...

so...sape kate gaji diaorg skit....x betul....banyak sebenarnya....:P

see..see..banyak sebenarnya..ting..ting..

kayo..pak cik Dr kayo


memanglah starting same ngan cikgu..but kerajaan ni memahami.
diorang tahu doktor ni overwork, so die bagi oversalary  lah heheh.

Pernah dengar orang kata tak..kalo nak kaya jangan jadi doktor.
yelah, doktor ni belajar dah lah lame, start kerjaya lambat, camner lah nak beli rumah.
(dah tu, doktor yang kaya-kaya tu datang dari mane? dorg pun start kerjaya lambat gak..boleh jer berjaya
Age just a number..)


tak kisah lah..sebelum ni aku da pernah dengar da line tu (dari mulut seorang Dr sendiri)
terus aku tanam kat dalam hati, kalau satu hari ti hati aku terbuka amik medic, aku nak buat dengan iklas bukan sebab money.
time interview aritu, bile die tanye naper aku nak amik medic. otomatically, aku jawab


"because I love Patients!!" hahah what a klise


n then aku pun sambung supaya sedap sikit "n as a duty of muslim, it is the basic aims of muslim bla bla bla in saving other people lives" hahah ni lagi lah..ayat aku duk hafal. rase interviewer tu cam tau jer. kantoi!!

Erm....


betul. even penat aku karang jawapan tuk soalan tu. first thing yang keluar ialah I love Patients.
That why lah, bile kawan-kawan aku duk argue pasal gaji doktor,aku wat donno jer.
Maybe I do love patients <3 



Thanks to Dr Emergency Room for makes this girl to choose patients over money. I do appreciate that.


piss: ayat sebenar untuk sentence tadi ialah 
" I want to become a doctor because it is the basic aims of muslim faith in the saving of life. This is a fundamental aim of the shariah and Allah greatly rewards those who save others from death" 
panjang n bermakna..biase lah, uia kan, hehhe..bukan buat sendiri ek copy kat website mane ntah. dah lupe.
 

No comments:

Post a Comment